Piikkiön paimennustreenien tarkoitus on mahdollistaa paimennustreenaus niin harrastuspaimenille kuin lampureillekin. Kokeilemaan pääsevät kaikki paimenryhmään kuuluvat rodut (tai niiden sekoitukset). Koulutus tapahtuu lampaiden ehdoilla, eli lampaille vaarallinen koira suljetaan tietenkin koulutuksesta (tällaista ei kyllä meillä ole ikinä vielä nähty), ja lampaiden tauoista ja vapaapäivistä pidetään kiinni. Lampaiden hoidon ja käytön ohjeistavat lampurit Katja ja Alar Sikka.

Aloitamme yleensä uuden koiran kanssa pyöröaitauksessa koira narussa, jolloin pystymme näkemään kontrolloidusti sen käytöksen. Samalla pystymme totuttamaan koiran pyöröaitauksen ulottuvuuksiin. Tästä jatkamme koiran tason mukaan isompiin aitauksiin. Usein pyöröaitaukseen kannattaa kuitenkin tulla pitemmälläkin olevan koiran kanssa, sillä siellä saadaan treenattua tekniikkaa aika hyvin - sekä koiralle että ohjaajalle.

Koulutuksemme perustuu ns. pehmeään linjaan, jossa oikeasta toiminnasta palkitaan (esim. äänellä ja antamalla koiran jatkaa) ja väärä toiminta estetään jo ennen sen tapahtumista tai pysäytetään ja ohjataan uusille urille. Koulutuksessa käytetään sauvaa tai keppiä "taikasauvana" - sillä ei ole tarkoitus uhata koiraa, vaan osoittaa alueita ja paikkoja, jotka kuuluvat ohjaajalle. Tarkoitus on tukea koiran luontaista paimennusvaistoa pitäen mielessä sen, että paimenkoira on jalostettu paimeneksi, ohjaajaansa yleensä ei... Eli iso osa koulutuksesta on OHJAAJAN paimennustajun herättelemistä. Koiralle ei ole suuriakaan etukäteisvaatimuksia, mutta ohjaajan tärkeimmät taidot koulutukseen tullessa on erottaa nopeasti oikea ja vasen, kyky kävellä takaperin sekä hahmottaa ympyrä ja suora linja. Miksi?? Se selviää ensimmäisessä koulutuksessa...